Euroopan unioni

Vipuvoimaa EU:lta

Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittaman projektin kuvaus

1. Projekti

Projektikoodi: S11126

Projektin nimi: Elokuvien ja tv-sarjojen kehittelyprojekti (ETKE)

Osio: Länsi-Suomen suuralueosio

Toimintalinja: 1: Työorganisaatioiden, työssä olevan työvoiman ja yritysten kehittäminen sekä yrittäjyyden lisääminen

Projektityyppi: Projekti, jossa on henkilöitä mukana

Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2009 ja päättyy 31.12.2012

Toiminnan tila: Toiminta päättynyt

Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

2. Projektin toteuttaja

Toteuttajaorganisaation nimi: Pirkanmaan Ammattikorkeakoulu Oy, Tampereen Ammattikorkeakoulu

Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu

Y-tunnus: 1015428-1

Osoite: Kuntokatu 3

Puhelinnumero: +358 3 2452111

Toteuttajaorganisaation Web-osoite: www.tamk.fi

Projektin kotisivun osoite: Projektissa käytettiin enimmäkseen Facebook sivua.

Vastuuhenkilön nimi: Perttu Heino

Asema: T&K johtaja

Sähköposti: perttu.heino(at)tamk.fi

Puhelinnumero: +358 50 401 2168

3. Projektin toteutusalue ja kohderyhmän kuvaus

3.1 Maantieteellinen kohdealue

Maakunnat: Keski-Suomi, Pirkanmaa, Satakunta, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa

Seutukunnat: Vaasan, Jyväskylän, Rauman, Sydösterbottens, kustregion, Etelä-Pirkanmaan, Seinäjoen, Kyrönmaan, Porin, Ylä-Pirkanmaan, Äänekosken, Pohjois-Satakunnan, Saarijärven-Viitasaaren, Tampereen, Jämsän, Kuusiokuntien, Järviseudun, Lounais-Pirkanmaan, Suupohjan, Luoteis-Pirkanmaan, Joutsan, Keuruun, Jakobstadsregionen

Kunnat: Harjavalta, Eurajoki, Honkajoki, Eura, Kinnula, Pälkäne, Keuruu, Jämsä, Ilmajoki, Jämijärvi, Pirkkala, Kauhajoki, Nokia, Hämeenkyrö, Virrat, Pori, Luvia, Nakkila, Alajärvi, Ruovesi, Akaa, Orivesi, Pihtipudas, Konnevesi, Kannonkoski, Kuhmoinen, Toivakka, Köyliö, Kuortane, Karijoki, Kauhava, Petäjävesi, Huittinen, Kankaanpää, Ylöjärvi, Tampere, Kyyjärvi, Multia, Säkylä, Punkalaidun, Viitasaari, Muurame, Joutsa, Pomarkku, Urjala, Merikarvia, Ulvila, Lappajärvi, Uurainen, Karvia, Luhanka, Isojoki, Parkano, Kivijärvi, Saarijärvi, Vesilahti, Kokemäki, Laukaa, Ikaalinen, Valkeakoski, Jyväskylä, Kiikoinen, Rauma, Hankasalmi, Siikainen, Karstula, Juupajoki, Kurikka, Äänekoski, Evijärvi, Jalasjärvi, Kihniö, Kangasala, Lapua, Alavus, Lempäälä, Kruunupyy, Seinäjoki, Soini, Vimpeli, Vähäkyrö, Korsnäs, Isokyrö, Maalahti, Luoto, Mustasaari, Närpiö, Kristiinankaupunki, Vöyri, Ähtäri, Laihia, Pietarsaari, Uusikaarlepyy, Teuva, Töysä, Vaasa, Kaskinen, Pedersöre, Mänttä-Vilppula, Sastamala

3.2 Varsinaiset kohderyhmät

Projektin kohderyhmänä ovat ensisijaisesti pirkanmaalaiset käsikirjoittajat ja tuottajat sekä AV-tuotantoyritykset. Kohderyhmän yritykset ovat tiedossa. Yritykset on kartoitettu Elokuvamaa Pirkanmaa nimisessä audiovisuaalisen alan toimialaselvityksessä.

3.3 Välilliset kohderyhmät

Projektin antama koulutus ja konsultaatio kehittää yritysten valmiuksia toteuttaa strategisia tavoitteitaan kehittää kansainvälisille markkinoille elokuvia ja tv-sarjoja.

Projektin vaikutuksena AV-yritysten toteuttamat tuotannot vaikuttavat välillisesti myös kuvausalueen palvelusektorin toimintaan, koska tuotanossa tarvitaan majoituspalveluita, kuljetuspalveluita, muonituspalveluita jne. Myöhemmin elokuvien lavasteet, puvut yms voi toimia matkailuvaltteina.

3.4 Aloittaneiden henkilöiden määrä

Suunniteltu: 0, joista naisia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 25, joista naisia 8

4. Projektin tavoitteet, tulokset ja vaikutukset

4.1 Uusien työpaikkojen määrä

Suunniteltu: 30, joista naisten työpaikkoja 15

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten työpaikkoja 0

4.2 Uusien yritysten määrä

Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0

4.3 Suoritettujen tutkintojen määrä

Suunniteltu: 0, joista naisten tutkintoja 0

Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten tutkintoja 0

5. Suunnitelman mukainen tiivistelmä toteutuksesta

Elokuvien ja tv-sarjojen koulutus- ja tuotekehitysprojekti, joka auttaa käsikirjoittajia ja tuottajia suuntautumaan kansainvälisille markkinoille ja avaamaan heille ovia. Käsikirjoittaja voi kehittää ideaansa ohjattuna kohti kansainvälisiä markkinoita ja tuottaja valmentautuu kansainväliseen rahuituksen hakuun, markkinointiin ja verkottumiseen.

Projektin tavoitteena on kehittää AV-alan yritysten osaamista ja yhteistyöverkostoja siten, että yritykset pystyisivät tuottamaan kansainvälisen tason tuotteita ja palveluita.

Projektin tuloksena AV-alan yritysten liiketoiminnallista osaaminen, strategisen suunnittelun osaaminen, yhteistyöosaaminen eli verkostoituminen sekä tuotantoprosessin hallinta että valmiudet kansainvälisten tuotantojen toteuttamiseen kehittyvät.

Yritysten tavoitteena on hankkeen aikana tuotekehittää av-alan tuotteita, joilla olisi menestymisen mahdollisuuksia kansainvälisillä markkinoilla. Projektin aikaisen työskentelyn tuloksena on tarkoitus luoda kilpailukykyisiä käsikirjoituksia, joiden perusteella on tehty tuotantosuunnitelmat ja suurelle osalle on saatu rahoitus tuotannon aloittamiseen. Projektin aikana työllistyy lähinnä projektia suunnittelevia henkilöitä. Projektin toimenpiteet tukevat näiden tavoitteiden toteutumista.

Kohderyhmänä ovat käsikirjoittajat ja tuottajat.Projektiin osallistuvat verkostoituvat tehokkaasti keskenään ja myös kansainvälisesti saaden arvokkaita kontakteja.

Koulutuksessa ovat osiot tuotekehityksen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.
Projektin toiminnan suunnittelussa toimitaan yhteistyössä FAVEX ry:n kanssa (Finninsh Film & Audiovisual Export) kanssa.
Osallistujien osaaminen ja yritysten valmiudet kansainvälisten tuotantojen toteuttamiseen kehittyvät.

6. Tiedotus ja hyvien käytäntöjen levittäminen

6.1 Tiedotussuunnitelma

Vuosi 2010
Tehdään esite ja samaa muottia käyttäen internet kotisivut ja sähköpostiviesti.
Lähetetään viestiä Suomen Elokuvasäätiön, AVEK:n, Satu ry:n ja Luova Tampere yritysrekisterien kautta.
Projektipäällikkö tapaa tuottajia ja käsikirjoittajia henkilökohtaisesti ja tuo esiin projektin tavoitteita.
Tiedotetaan tiedotusvälineitä uuden kansainvälisyyteen pyrkivän projektin alkamisesta. Tiedote leviää tehokkaasti TAMK:n tiedotusrekisterin kautta. Sen lisäksi projektipäällikkö tapaa henkilökohtaisesti muutamia median edustajia.


V 2010
Film export - seminar
Lehdistötiedotteet
Tiedotetaan projektiin valittujen yritysten ja osallistujien nimet.
Tiedotetaan kouluttajien nimet ja ansiot.

V 2011
Lehdistötiedotteet
Tiedotetaan välitavoitteista ja niiden toteutumisesta.

V. 2012
Lehdistötiedotteet
Film export - seminar
Tiedotetaan tavoitteiden toteutumisesta.

6.2 Suunnitelma hyvien käytäntöjen levittämisestä

Projektin tuloksista tiedotetaan ensimmäisen kerran kun loppuraportti on tehty projektin päättymisen jälkeen vuonna 2013. Vuoden 2014 aikana kerätään tietoa osallistujilta ja tiedotetaan projektin jälkeisistä saavutuksista ja vaikutuksista.

7. Projektin julkinen rahoitus, euroa

Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 179 703

Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 179 469

Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 227 400

Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 212 755

8. Vastuuviranomaisen tekemä projektin luokittelu

8.1 Horisontaalinen luokittelu

Tasa-arvo: Sekä naisten että miesten tasa-arvoa merkittävästi edistävä projekti

Kestävä kehitys: Projektilla ei ole erityistä vaikutusta kestävän kehityksen kannalta

Kumppanuus: Kumppanuutta selvästi edistävä projekti

Innovatiivisuus: Selvästi innovatiivisia tuloksia tuottava projekti

9. Loppuraportin tiivistelmä

Projektin tavoitteena oli kasvattaa AV-alan yritysten osaamista tuottaa kansainvälisen tason tuotteita. Osaamista nähtiin tarpeellisena kehittää liiketoiminnassa, strategisessa suunnittelussa, yhteistyöosaamisessa (verkostoituminen) ja tuotantoprosessin parempana hallintana. Erityisenä tarpeena oli kehittää tuotekehityksen osaamista ja siksi kohderyhmänä olivat myös käsikirjoittajat.

Tavoitteeseen pyrittiin kouluttamalla ja konsultoimalla osallistujia. Osallistujat tekivät tuotekehitystyötä itsenäisesti ja he saivat palautteen työtään. Osallistujat valittiin hakemusten perusteella. Käsikirjoittajilla piti olla hakemuksen liitteenä myös synopsis elokuvasta. Käsikirjoittajien ideat olivat kaikki fiktioita, joka helpotti työskentelyä. Mukana oli ideoita pitkistä näytelmäelokuvista, TV-sarjoista ja animaatioista. Koulutus ja konsultointi hankittiin ostopalveluna kilpailutuksen kautta. Projektia hallinnoi TAMK, jonka opettajia käytettiin myös varsinaisen hankitun koulutusorganisaation lisänä koulutuksessa ja konsultoinnissa. Lähikoulutus tapahtui 1-2 päivän työpajoissa. Sen lisäksi oli itsenäistä etäkoulutusta tehtävien muodossa. Tuottajilla oli mahdollisuus käytännön työharjoitteluun ja tuotantoprosessin hallinnan opiskeluun TAMK:n opiskelijoiden kanssa tuottamalla AV-teos. Projektissa käytettiin kansainvälistä käsikirjoituskonsulttia.

Osallistujien ammattitaitoa parani selvästi, mutta osaamisen kasvu oli myös yksilöllistä. Osallistujien "kotitehtävien" tekemisen aktiivisuus vaihteli. Palautteen perusteella voi todeta, että osallistujille oli tullut paljon ahaa-elämyksiä. Osallistujat myös verkostoituivat hyvin ja projektin aikana syntyi yhteistyöprojekteja. Kurssin aikana kehitellyt käsikirjoitukset paranivat ja joillekin on saatu nyt myös Suomen Elokuvasäätiön tuki. Muutama lyhytelokuva syntyi harjoitustyönä ja osana tuottajien koulutusta. Aika ei ihan riittänyt siihen, että voitaisiin todeta saavutetun kansainvälisen tason laadukkaita käsikirjoituksia jo tässä vaiheessa. Hyvän käsikirjoituksen tuottaminen kestää poikkeuksetta vuosia. Siinä suhteessa projektin saavutuksia voidaankin arvioida myöhemmin, sillä käsikirjoitusten kehittely jatkuu projektin jälkeen.